Ajmo.baAjmo.ba

Imate račun?

Ajmo.baAjmo.ba

Nemate vaš račun?

Activities in Sarajevo

Smještaj

Best of Bascarsija

"Best of Bascarsija" apartmani sa vrlo specifičnim stilom nalaze se u samom centru Sarajeva u Baščaršiji. Na raspolaganju su 3 apartmana za kratkoročno iznajmljivanje. Dva studio apartmana i jedan apartman sa spavaćom sobom.

MORE

Dino stan

Stan je udaljen 10-15 minuta lagane setnje iznad Bascarsije,tek je opremljen i sve je NOVO !

MORE

Šta raditi

Jahorina

Jahorina – najlepša je planina Bosne i Hercegovine. Ipak, Jahorina  je „priča za sebe“ i zaista prva, bar kada je planinski turizam u pitanju. Smeštajni kapaciteti, ski staze i ukupna izgrađena infrastruktura svrstavaju je u red najpopularnijih turističkih destinacija u ovom delu Balkana.Continue reading

MORE

Vrelo Bosne

Ako ste na jedan dan željeli pobjeći od sarajevskog gradskog života, nema boljeg mjesta od Vrela Bosne, na Ilidži. Bujna zelena oaza samo 12 kilometara od Sarajeva je izvor rijeke Bosne. Od prelijepog cvjetanja proljeća do jesenjeg lišća, to je stvarno drugačiji svijet od gradskog života. Labudovi, vodopadi i ribnjaci, bujna zelena trava sa dosta malih mostova.  Continue reading

MORE

Inat kuća Restoran

Godine 1878. Austro-Ugarska je stekla kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom putem Berlinskog ugovora, i odmah je počela raditi na okupiranju zemlje i širenju Habsburškog utjecaja na Balkanu. Dio njihovog plana podrazumijevao je transformaciju Sarajeva u model kolonije u kojoj bi se suvremena urbanistička praksa i nove tehnologije mogle testirati za korištenje u cijelom carstvu.  Continue reading

MORE

Bjelašnica

Planina Bjelašnica, jedna od olimpijskih planina, nalazi se u središnjem djelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od 25 km, od Sarajeva. Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja mjeseca i umije da napravi snježne smetove visoke i do nekoliko metara.  Continue reading

MORE

Narodno Pozorište Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo najveća je pozorišna kuća u Bosni i Hercegovini i jedna od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi. Otvoreno je 17. novembra 1921. godine, a svečani čin otvaranja pripao je Branislavu Nušiću. Tri večeri za redom izvođeni su muzičko-dramski programi i tako je ozvaničen početak rada kuće.  Continue reading

MORE

Katedrala i spomenik Ivanu Pavlu II

Katedrala Srca Isusova samo je jedna od znamenitih sarajevskih građevina za čiji nastanak je zaslužan arhitekta Josip Vancaš. Građena je od 1884. – 1889. godine, na narudžbu biskupa Josipa Štadlera, u kombinaciji elemenata gotike i romanike.  Continue reading

MORE

Shopping u Sarajevu

Sarajevo je oduvijek bilo poznato kao mjesto u kojem se trgovalo. O značaju Sarajeva kao zanatskog i trgovačkog centra svjedoči činjenica da su ovdje u vrijeme osmanlijske vladavine izgrađena tri bezistana.

Continue reading

MORE

Baščaršija

Baščaršija je glavna turistička atrakcija Sarajeva. Smještena u samom srcu grada, ovaj bazar je jedan od najstarijih sarajevskih odjela, kao i dobro očuvan primjer orijentalne arhitekture na Balkanu.

Ime Baščaršija je izvedeno iz dvije turske riječi: „baš“, što znači „glavu“ ili u ovom slučaju „glavno“ i „çarşı“, komercijalna ulica. Smještena uz sjevernu obalu rijeke Miljacke, Baščaršija je orijentalni bazar, labirint uskih ulica s malim trgovinama gdje obrtnici proizvode i prodaju svoje proizvode. U jednom trenutku, svaka ulica bila je posvećena drugačijoj vrsti zanata – obrada metala, nakita, keramike i tako dalje. Danas su mnoge stare zanatske radnje pretvorene u suvenirnice i kafiće.

Mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini slijedili su isti povijesni obrazac. Stanovnici, zanatlije i trgovci čije su životne potrebe u velikoj mjeri zavisile od trgovine na daljinu i dobrih odnosa s vladajućom silom pretvorene su u islam, dok je selo uglavnom ostalo pravoslavno. Kao i mnogi orijentalni gradovi, Sarajevo je bilo podijeljeno na stambeni prostor ili “mahalu” i komercijalnu zonu ili “çarşı” – “čaršija” na bosanskom / hrvatskom / srpskom jeziku.

Prema balkanskim standardima, Sarajevo je relativno novi grad, osnovan nakon osmanskog osvajanja. Povijest Baščaršije počinje 1462. godine, kada je Isa-beg Ishaković, otomanski guverner Bosne, sagradio karavanserai, svojevrsnu orijentalnu servisnu stanicu na cesti, gdje su putnici mogli naći smještaj, stočnu hranu za konje, zamijeniti novac i popraviti kolica.

Zlatno razdoblje Baščaršije došlo je u 17. stoljeću, kada je sadržavalo više od tisuću trgovina u kojima je bilo više od osamdeset različitih zanata.

U 19. stoljeću, bazar je pretrpio razarajuću vatru koja je njegovu površinu presjekla na pola. U to vrijeme Bosna je bila provincija Austro-Ugarske Monarhije, a carske vlasti željele su Sarajevo pretvoriti u “moderan” europski grad. Shodno tome, oni su malo učinili da sačuvaju ono što su vidjeli kao orijentalni bazar unatrag.

Nakon Drugog svjetskog rata preispitana je kulturno-povijesna važnost Baščaršije, koja je postupno postala simbol grada.

MORE