Francuska, Španija, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo spadaju među najposjećenija svjetska turistička središta, a Francuska zauzima globalnu krunu sa zapanjujućih 86,9 miliona međunarodnih turističkih dolazaka godišnje. Ali ova popularna mesta mogu samo da rastu toliko godina u godini.

To ostavlja manje poznate destinacije kao što je Republika Moldavija da brže skoče. U 2017. godini, na primjer, francuski turizam je porastao za 5,1 posto. Konkurentica koja nema izlaz na more, smještena između Ukrajine i Rumunije, doživjela je porast od 19,6 posto kada je prošle godine ugostila 145.000 posjetitelja, kažu podaci Svjetske turističke organizacije UN-a.

Još jedna korist, kaže on, je pristupačnost.

„Putovanje van staze je ugodnije u Evropi, gdje se engleski više govori“, kaže Čang. “I mada će možda trebati vremena da se mjesto kao što je Moldavija razvije kao samostalna destinacija, ljudima lako uklapa kratka istraživanja tih zemalja na svoje postojeće itinerere.”

Za dobro proputovane evrofile, i one čije destinacije se protežu izvan zapadne Evrope, kako bi uključile zemlje centralne Azije i Bliskog istoka, ovo je prvih 10 mjesta za nastavak. Oni su rangirani prema godišnjem rastu.

Deveto mjesto je Bosna i Hercegovina – 18.66 posto:

“Hrvatska i Crna Gora već su dugo bile popularne destinacije za nas, ali ove godine smo vidjeli porast potražnje za Slovenijom i Bosnom”, rekao je Tom Marchant, suosnivač luksuzne putničke agencije Black Tomato. Kako se Hrvatska bavi ekstremnim prekomorskim turizmom (prošle godine zabilježila je rekordnih 15 milijuna dolazaka), preostale balkanske lokacije se pojavljuju kao fascinantna alternativa bez gužve. Bosna i Hercegovina vodi čopor, sa džamijama iz 16. stoljeća, otomanskom arhitekturom i živopisnom scenom ulične umjetnosti. Mnogi putnici uzimaju dnevne ili vikend izlete do slikovitog Mostara, što je brz način da se ogrebu po površini. Međutim, moguće je posvetiti čitav odmor ovom povijesno bogatom kraju, uključujući raznoliku prijestolnicu Sarajeva, visoki vodopadi u Kravici i planinsko selo Lukomir.

 

Više info na: www.sarajevotimes.com